Сатан Клаус или как Дядо Коледа детронира Христос

Признавам че тази тема звучи богохулно – почти както всяка друга, която обсъжда общоприетите социални натрапености. Но може ли човек поне тайно да си зададе някои и друг апокрифен въпрос, пък било и с риск да достигне до зловещи заключения?!
Във времената на „светлия социализъм” честването на християнските празници беше забранено и вместо рождението на Христос с радост очаквахме идването на Дет Мороз. За кратко, в началото на „демокрацията”, в нощта на 24 срещу 25 декември сякаш наистина бяха възродени старите ни православни традиции и си спомнихме как нашите баби и дядовци са празнували тези светли празници.

Но,…… това беше наистина за кратко.
Някак неусетно от екрана на телевизията и от витрините на магазините, ей така на майтап, се появи Merry Christmas барабар със Santa Claus. Тези коледни словосъчетания, подплатени с лъскави опаковки, бързо стигнаха до сърцето на изтормозените от „социализъм” граждани и те без много много да се замислят, започнаха да се поздравяват с Meеееrry Christmas вместо с „Честито Рождество”. А имаше и не един случай, когато някой се запитваха – “Абе каква е тази фирма Merry Сhristmas?”, заляла е целия пазар! Трябва да са някои наистина баяти!
И така се получи, че децата днес пишат на дядо Коледа писма още от началото на декември и цитират  купища реклами-извращения, които, материализирани под формата на – батман, барби, спайдърмен, gsm, psp, ps3 и пр., пристигат от далечен Китай,  а децата  хич, ама хич не се сещат какъв е истинският празник. Пък и кой да им каже?!?

Santa се e превърнал в религия. Без значение от раса, вероизповедание, възраст и пол, Santa  е навсякъде. Ще го видите бял, чернокож, с дръпнати очи. Ще слушате възторжени химни на площада, по радиото, по училища и  паланки. Ще се побъркате от филми със сълзливи сюжети, които, колкото и да  изглежда невъзможно, ще изместят дори и турските сериали!
Последното вече е направо недопустимо! Абсурд!
Но къде в цялата тази лудост е Христос? Кой е всъщност Дядо Коледа?
Да се върнем в началото и да погледнем сега кой е всъщност богохулникът!Не е ли онзи или онези които узурпираха Рождеството? Как този светъл празник се превърна в празник на парите и моловете?

Кой е всъщност Santa?
Казват ни, че е Свети Николай от Мала Азия? Добре де, какво ще прави Св.Николай, чак там горе в Лапландия, вместо да си стои в слънчевата и топла Анталия? Пък нали и моряците и рибарите (отскоро и на банкерите?!) си го почитат на шести декември?
Как така един празник на духовността за по-малко от век се превърна в триумф на материализма и пошлото разхищение? Но разбира се ционизма, извинете цинизма, никога не стига!
Не стига, че с окъсали бюджети, семействата се чудят на кого по-напред да се изплатят, но като дойде време за дядото с наднормено тегло, започва и истерията за подаръци. И на всичкото отгоре, децата знаят, че дядо им Коледа бил донесъл подаръците.
Както се казва, с чужда пита – помен!
Чудех се навремето защо по-възрастните хора казваха – като дойде този период на годината, направо ми се повдига! Е как не! Купувай, плащай, тъпчи се до гуша.
Само за тази година подаръците на европейците ще са на стойност 8 милиарда, четири от които ще са за нежелани подаръци (Американците с 22 милиарда), сиреч пари хвърлени на вятъра, само защото трябва да се купува.
Още много може да се каже по темата.

Като това, че настоящия образ на Santa e всъщност изваден реклама на Кока-Кола, че вече така чествания празник бъка от окултна символика, но за да не губим опорна точка, е най-добре да се позовем на христовото слово:
„Не можете да служите едновременно на Бога и на мамона (парите)“.(Матея 6:24).

Още малко разлики
Санта е дебел – Христос поне на разпятието не е
Дървото на санта е елхичка със звездичка (стилизирана пирамида със оченце над нея) – Христос дървен кръст
Санта може да бъде видян само нощем – Христос е бродел предимно денем
Санта се промъква през комините (не се бой от огън :) ) – Христос е чукал по вратите
Истина, истина ви казвам: който не влиза през вратата в овчата кошара, а прескача отдругаде, той е крадец и разбойник…
Санта живее на северния полюс – Христос на небето

Гост автор: акче-лаар

5 мнения по „Сатан Клаус или как Дядо Коледа детронира Христос

  1. Pingback: pligg.com

  2. Страхотна статия. Хората наистина са забравили че истинския празник е Рождество Христово.

  3. Хората били забравили истинския празник…. Хората, освен да забравят, да почнат да мислят, но не, чакай, тогава няма да има какво да празнуват.

  4. Не съм много съгласен с картинката за приликите между Господ и Коледа.

  5. В първият момент когато видях този симпатичен дядо коледа в кавички се по стресирах и дори се стреснах, от неговите очи.Свикнала съм да го виждам доста по миролюбив или поне с такива очи и в този вариант е интересен, дори може да се направи филм.Наистина дойде ели този период от годината може би вътрешно изглеждаме така, похарчили страшно много опари за неща, коти дори не ни и трябват да не говорим за количеството храна понеже като се заседим отпуските у дома какво да правим и на вън ако е студено…остава само да се тъпчем.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *