Аз съм българче, обичам ….. да съм неграмотен


На 46 място сме били по грамотност (Не искам да си помислям за тези по-назад!). България попада в една група със Сърбия, Уругвай, Мексико, Румъния, Тайланд, Тринидад и Тобаго. Добре, че ни казаха официално по Новините! Та ние ежедневно сме заобиколени от опровергаващи изучаването на българския език в училище примери. Още по-жалко е, че не става въпрос само за учащите в момента,…но и за техните родители. И те май хич не са внимавали в час по български език! Ама иначе пък учим чужд език от първи клас, даже някои – по-напредналите – от детската градина!
А книгите? Не ни се чете, и това е! Що да четем, като след няколко месеца ще излезе чудно филмче по кината. Какво ще научим от тея книги, бе? То нито има „Стена“ за писане, нито пише за Алисия и Валери, НИЩО! Нищо, ти казвам. Нито може да я облечеш тази книга, нито да я изпушиш или да я изпиеш… Ще четем. Който е луд – да чете. За всичко останало си има чичко Google и Facebook. Чудно ми е само в колко от домовете ни има повече от 15 книги?!

Ами табелите?! Тук мога да пиша до утре! Когато бяхме студенти, с мои приятели си правихме колекция от абсурдни табели. Но, тогава сякаш това беше рядкост и снимахме ли, снимахме със завиден ентусиазъм всяка „находка“. Сега, накъдето и да се обърнем, виждаме, че „ПътЯ е в ремонт“, „МагазинА ще работи“ еди кога си, „Търси МЕ продавачка“(ами търси я и ти, бе!) и пр. Да не говорим, че  ПЪЛНИЯТ ЧЛЕН май не ни е любим (поне в писането 😉 ). Те сигурно затова искаха да го махат. Да не се бъркаме, не за друго.

Иначе сме се завайкали, че децата използвали 4 и 6 в диктовките си по български език. Ще ползват, ами! Та нали, ако някой случайно започне да пише в чата грамотно и на кирилица, няма да е фешън, ще му се смеят! Обаче не знам докога учители и родители ще намират оправдание в  интернет пространството?!  А и не знам кое е по-малкото зло – да пишем на латиница, или да сме публично неграмотни?! Зависи… ако няма кой да го забележи к’во ти пука!

Както каза наскоро една моя приятелка: „ЗАКВОИЗОБЩОСЕУЧИХМЕДАПИШЕМ???“

Е, мило ми българче, живееш в Страната на неограничените възможности, пълна с хора с ограничени способности.
Дерзай!

Гост автор: Unique

7 мнения по „Аз съм българче, обичам ….. да съм неграмотен

  1. Прав си е автора!
    То аман вече от неграмотни! Но, за съжаление, с тази система ….

  2. Много добра статия, накара ме да се замисля ….

  3. Всяко следващо поколение е все по-неграмотно и това е ясно на всички. Дали, обаче някой се пита защо това е така? Колкото по-прост е народа, толкова по-лесно се манипулира. Не знам как ще прозвучи, но ми се струва, че това се прави нарочно. За да е още по-лесно да ни правят на маймуни и да не сме нищо повече от роби.

  4. @Na: Само „Малазанска книга на мъртвите“ е 8 тома, още се каня да си купя деветият. Да не споменавам пълната „Властелинът на пръстените“ или всички книжки на Тери Пратчет, които си купувам щом ги видя… Нямам място по рафтовете само за моите книги. И ги чета, да. В момента се разтоварвам с Тери Пратчет, преди да се гмурна в дълбоките води на деветият том на Малазанската сага. За момента съм почти сигурен, че съм прочел повече книги от всички писали в тази тема :)

  5. @IVET: В статията се говори за грамотност и ти взе, че „грамотно“ се разписа, а?
    Преди много години народа е казал „Прост народ – слаба държава“… на 47мо място сме по грамотност…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *