Храст Бугенвилия на балкона

Бугенвилия Bougainvillea на балконМалко закъснял пост, но исках да се похваля ;) с моите бугита (бугенвилия | bougainvillea) още миналият октомври месец, а не ми остана време да напиша 2 реда, затова тогава само ги снимах.
Вместо да започнат да цъфтят още от месец май, всяка година това се случва с обилен цъфтеж в края на септември и октомври. Единствената причина е липсата на достатъчно слънце, а бугенвилията иска много, много светлина – при мен това слънце е доста оскъдно и на двата балкона (този, на който са те, хем е югозападен и пак не им стига слънцето, защото има козирка), едва когато слънцето падне много ниско към края на лятото, тогава тези красиви храсти започват да цъфтят здраво. Липсата на достатъчно дневна светлина се отразява и на цвета на самите прилистници, както се вижда и на снимка първа -  прилистникът трябва да е с още по-наситен цвят и още по-тъмно червен като на тази снимка, която си направих пред един голям храст бугенвилия в Кипър.
Към края на октомври, когато времето вземе да захладява, прибирам всички цветя от балконите, а на невероятните цветове на бугенвилиите се радвам още един месец, докато окапят напълно. Силен листопад се наблюдава и при всички цитруси, в следствие на това,че са в затворено помещение (силен шок) и липсата на достатъчно слънчева светлина. Проблемът със светлината може да си го решите като си направите специално осветление за цветя.

red Bougainvillea flower Bougainvillea
балкон цветя Бугенвилия осветление за цветя

П.П
Ето каква уникална картичка с бугенвилия ми подариха. Направи я собственоръчно Te4eto, а още нейни hand-made картички може да разгледате в личният и блог „Шарени хартийки“ te4eto.blogspot.com

SocialTwist Tell-a-Friend
Публикувано в Цветя с етикети , , , , . Постоянна връзка.

13 коментара по Храст Бугенвилия на балкона

 1. da44da каза:

  Благодаря за информацията

 2. te4eto каза:

  Много са красиви!

 3. tonita каза:

  МНОГО Е КРАСИВА!ОТ КЪДЕ МОГА ДА СИ НАМЕРЯ ТОЧНО ТОЗИ ЦВЯТ?

 4. Bo каза:

  Повечето цветове ги има по нашите магазини и по време на Флора Бургас могат да се купят много красиви бугенвилии.

 5. Bo каза:

  Още една голяма, много краси и висока над 170см Бугенвилия може да видите в Мимоза Варна | Морската градина. Продава се но е много скъпа ;)

  http://www.blogmasa.com/wp-content/uploads/2012/04/bougainvillea.jpg

 6. tonita каза:

  много е красива!но ми се ще да си намеря жълта!

 7. Мария Стефанова каза:

  Здравейте, попаднах на една Ваша публикация за бугенвилиите. Има и гледам във вкъщи и съм луда за тези разкошни храсти. Миналата година бях в Австралия и видях за първи път жълти бугенвилии. Сега си търся да си посадя.
  Вие случайно да отглеждате бугенвилия в жълто? А може би ще ми дадете съвет къде да търся.
  Благодаря Ви.
  Поздрави,
  Мария Стефанова

 8. Bo каза:

  @Мария, моята жълта бугенвилия си я купих от южна Турция, тук по магазините или по време на цветните фестивали много по-често срещана е тъмножълтата/керемидена бугенвилия.
  Може да провериш за Hawaiian Gold (мисля че това търсиш) и в palmi.bg, там има поне 10 различни видове бугенвилия.

 9. Божидар Спасов каза:

  От доста години имам бугинвелия – купих я с цвят, поставих я на остъклен балкон на висок етаж – това е мястото с най-много светлина, но цветове не е имала вече никога, ама никога. Всяка пролет напъпва, но накрая остават само зелените й листенца. А толкова много съм я искал, тази бугинвелия. Има ли спасение?

 10. Bo каза:

  @Божидаре, не трябва да е само светло, трябва да е много, много слънчево, за разлика от другите растения които изгарят лятото от силното слънце, точно тогава бугинвелия най му се радва. :)
  До миналата есен бях в северен апартамент и 8 години гледах 30 саксии само със „салати“, нищо не искаше да цъфне, тази година на южен апартамент имах цвят за близо 90 дни даже и на плумерията.

  Второто важно нещо е на пролет като почнат да правят новите листа, вземаш ножицата и хубаво я подрязваш, ама хич да не се притесняваш, като канадска ливада, но вертикална. ;) А отрязаните клонки можеш да ги сложиш във вода, 60% ще ти пуснат корени, така ще имаш още бугенвилиите.
  От края на март до края на септември всяка или през седмица може да ториш с 12:12:36, червеният Кристалон има тези пропорции, може и да е друга марка, но гледай Азот-а да е най-малко (за да не гледаш хубави зелени салати), а Фосфор и Калий да са на високи стойности. Аз лично ги торя и зимата но малко по-малко, защото правят много дълго цъфтене от което си освежавам масата в хола (ако някой иска да си направи такава, масата е изработена от Фантастико Мебел – Kuhniprego по поръчка) за нови 6 месеца, а стаята с цветята е южна с много големи прозорци, не я отоплявам през зимата, средна температура 16-18′ с много слънце.

  П.С.
  Цветовете в холската маса са напълно изсъхнали, преди да ги сложа подбирам само сухите от падащите от храстовете цветове.

 11. Мария Стефанова каза:

  Много благодаря за информацията. Точно такава жълта хавайска бугенвилея си търся и ще я намеря. А после ще докладвам резултата. Розовият ми храст цъфна сега късна есен, но много бързо опадаха както цветовете, така и листата. Ясно, че засписва. Подрязах клоните, да не би да сбърках?
  Имам и друг въпрос: знаете ли повече за деплоденията. Четох, но не ми е достатъчно. Благодаря. Мария

 12. Bo каза:

  Ако всяка зима я приспиваш е нормално да падат листата, но моите зимата си цъфтят, даже сега бялата бугенвилия няма грам листо и има цвят.
  Подрязване се прави на късна есен и на пролет, не е проблем.

  Ако става дума за Дипладения (Мандевила) имах я преди години, алено червена, но нещо не успях да я опазя, мисля че тук за България трябват малко повече грижи.
  Може да я намериш по изложенията Флора в различните градове, аз от там я купих.

  Успех ;)

 13. Божидар Спасов каза:

  Дълги години съм се занимавал с…информация и знам колко е ценна, а когато е дарение, още повече. Благодаря за вниманието. За съжаление не разбирам нищо от цветя, чета и много много не вдявам – моят труд отива във вид на дарение в околоблоковото пространство в квартала ни – влача бордюри, павета, камъни, земя на гръб носа, а изнасям камънаци и строителни отпадъци – щом площта стане годна дори в някаква най-малка степен, се намира някоя…женска ръка и бодва някакво растенийце. Но, жените малко се изкилифинчиха – бодват и забравят че от този момент нататък започват грижите за цветята в общата градинка. За бугинвилията ми: активирахте ме и ще се постарая догодина да напиша нещо добро за моето цвете-храстче.

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>