Осветление за цветя, пролетта дойде в хола ми!

Ако се замисля, от ноември насам все е пролет в моя хол – винаги има нещо цъфнало. В средата на октомври прибрах всички цветя от балкона (стандартна процедура, която се случва всяка есен) и естествено холът става джунгла за няколко месеца. Всяка година любимите ми бугенвилии правят един и същ номер: цъфтят в края на есента поради липса на достатъчно слънце на балкона, който е североизточен. Прибирам ги в хола и, естествено, до 15 дни всичкият цвят и 70% от листата окапват. Същото се случва и с цитрусите ми – лимони, портокали, мандарини и грейпфрута. Казах „Стига!” 😉
Решението е – инсталиране на второ слънце в хола.
Намерих много добра статия в HobbyKafe: Как да си направим добро осветления за цветя.
Всички лампи, дросели, осветителни тела и часовник ми монтираха от фирма „Лазара” (доволен съм от работата им, работят с прахосмукачка и след монтажа беше по-чисто от преди 😉 ). В зависимост от това на колко цветя ще давате слънце, на мен ми трябваха 2 осветителни тела от по 1,20м с по 3 лампи всяко. Което прави общо 210W и е напълно достатъчно.

Резултата може да разберете от снимките.
Никаква загуба на листна маса (изключваме цитрусите, които смениха няколко листа) и цветовете на бугемвилиите са наситени и плътни, а не нек’ви бледи, почти прозрачни. Това без допълнително осветление няма как да се получи. Ако съм ви заинтересувал с този ъпгрейд за вашите любими цветя, няма смисъл да питате в цветарските магазини – там единственото, което ще се случи, е да ви изгледат странно! В магазините за осветителни тела са много по-запознати.  За Варна, мога да кажа, че в магазин „Лазара” веднага могат да ви спретнат някаква инсталация.
P.S.
Осветлението е идеално и за така наречените „весели растения” в домашни условия (be careful! ;)) – с това запознатите би трябвало да са наясно.

4 мнения по „Осветление за цветя, пролетта дойде в хола ми!

  1. Тези осветителни тела специална светлина за цветя ли излъчват, или са обикновени луминисцентни лампи и просто се цели по-голяма осветеност в помещението?

  2. Разлика има защото светят в различен спектър, от гледна точка на растенията най-полезни са синьо-виолетовите и оранжево-червените лъчи. Лампите светят много леко в розово със сила до 7000 лукса (в стаята става ден). В комплект се ползват лампи Fluora 77 и лампи 830-965, в съотношение 2:1. + Лум.осветител шина 3х36W с конвенционална пускорегулираща апаратура /ПРА/ електронна -25 лв. Лампа Fluora 77 e около 10-15 лв, а Philips 36W/830 около 3-7 лв.

  3. eto link kym firma koqto se zanimava profesionalno s oswetlenie za rasteniq – greenlight.bg

  4. Прекрасно цветя имаш, само са за завиждане 😉 Осветлението е много важно за растенията, дори изкуственото. Моят балкон е към хола и е югоизточен, тъй че не ми окапват листата на растенията. проблемът ми е, че нямам толкова много място, за да отглеждам големи растения. Моят набор от растения е няколко теменужки, циклами, едно бонзайче и една орхидея, с която все още се уча как се отглежда…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *