Храст Бугенвилия на балкона

Бугенвилия Bougainvillea на балконМалко закъснял пост, но исках да се похваля 😉 с моите бугита (бугенвилия | bougainvillea) още миналият октомври месец, а не ми остана време да напиша 2 реда, затова тогава само ги снимах.
Вместо да започнат да цъфтят още от месец май, всяка година това се случва с обилен цъфтеж в края на септември и октомври. Единствената причина е липсата на достатъчно слънце, а бугенвилията иска много, много светлина – при мен това слънце е доста оскъдно и на двата балкона (този, на който са те, хем е югозападен и пак не им стига слънцето, защото има козирка), едва когато слънцето падне много ниско към края на лятото, тогава тези красиви храсти започват да цъфтят здраво. Липсата на достатъчно дневна светлина се отразява и на цвета на самите прилистници, както се вижда и на снимка първа –  прилистникът трябва да е с още по-наситен цвят и още по-тъмно червен като на тази снимка, която си направих пред един голям храст бугенвилия в Кипър.
Към края на октомври, когато времето вземе да захладява, прибирам всички цветя от балконите, а на невероятните цветове на бугенвилиите се радвам още един месец, докато окапят напълно. Силен листопад се наблюдава и при всички цитруси, в следствие на това,че са в затворено помещение и липсата на достатъчно слънчева светлина. Проблемът със светлината може да си го решите като си направите специално осветление за цветя.

red Bougainvillea flower Bougainvillea
балкон цветя Бугенвилия осветление за цветя

Малко информация относно торенето на Бугенвилийте:
Всяка седмица преди цъфтеж жълт Кристалон: 13-40-13
Червен през лятото: 15-5-30
Тъмно син след средата на август: 17-6-18
Кафяв и оранжев Кристалон за втори цъфтеж през есента 3-11-38 и 6-12-36
Веднъж месечно през вегетативният период: Амика (N, CaO, Амино киселини) и Lebosol – Калций.

Това е препоръчително ако искате много цвят, но лично аз това не го спазвам точно, лятото и зимата (в този сезон цъфтят през проблеми ако са на големи южни прозорци и температура над 15-16’с) ползвам торове с повече калий + витаминна добавка superthrive.

П.П
Ето каква уникална картичка с бугенвилия ми подариха. Направи я собственоръчно Te4eto, а още нейни hand-made картички може да разгледате в личният и блог „Шарени хартийки“ te4eto.blogspot.com

21 мнения по „Храст Бугенвилия на балкона

  1. МНОГО Е КРАСИВА!ОТ КЪДЕ МОГА ДА СИ НАМЕРЯ ТОЧНО ТОЗИ ЦВЯТ?

  2. Повечето цветове ги има по нашите магазини и по време на Флора Бургас могат да се купят много красиви бугенвилии.

  3. много е красива!но ми се ще да си намеря жълта!

  4. Здравейте, попаднах на една Ваша публикация за бугенвилиите. Има и гледам във вкъщи и съм луда за тези разкошни храсти. Миналата година бях в Австралия и видях за първи път жълти бугенвилии. Сега си търся да си посадя.
    Вие случайно да отглеждате бугенвилия в жълто? А може би ще ми дадете съвет къде да търся.
    Благодаря Ви.
    Поздрави,
    Мария Стефанова

  5. @Мария, моята жълта бугенвилия си я купих от южна Турция, тук по магазините или по време на цветните фестивали много по-често срещана е тъмножълтата/керемидена бугенвилия.
    Може да провериш за Hawaiian Gold (мисля че това търсиш) и в palmi.bg, там има поне 10 различни видове бугенвилия.

  6. От доста години имам бугинвелия – купих я с цвят, поставих я на остъклен балкон на висок етаж – това е мястото с най-много светлина, но цветове не е имала вече никога, ама никога. Всяка пролет напъпва, но накрая остават само зелените й листенца. А толкова много съм я искал, тази бугинвелия. Има ли спасение?

  7. @Божидаре, не трябва да е само светло, трябва да е много, много слънчево, за разлика от другите растения които изгарят лятото от силното слънце, точно тогава бугинвелия най му се радва. :)
    До миналата есен бях в северен апартамент и 8 години гледах 30 саксии само със „салати“, нищо не искаше да цъфне, тази година на южен апартамент имах цвят за близо 90 дни даже и на плумерията.

    Второто важно нещо е на пролет като почнат да правят новите листа, вземаш ножицата и хубаво я подрязваш, ама хич да не се притесняваш, като канадска ливада, но вертикална. 😉 А отрязаните клонки можеш да ги сложиш във вода, 60% ще ти пуснат корени, така ще имаш още бугенвилиите.
    От края на март до края на септември всяка или през седмица може да ториш с 12:12:36, червеният Кристалон има тези пропорции, може и да е друга марка, но гледай Азот-а да е най-малко (за да не гледаш хубави зелени салати), а Фосфор и Калий да са на високи стойности. Аз лично ги торя и зимата но малко по-малко, защото правят много дълго цъфтене от което си освежавам масата в хола (ако някой иска да си направи такава, масата е изработена от Фантастико Мебел – Kuhniprego по поръчка) за нови 6 месеца, а стаята с цветята е южна с много големи прозорци, не я отоплявам през зимата, средна температура 16-18′ с много слънце.

    П.С.
    Цветовете в холската маса са напълно изсъхнали, преди да ги сложа подбирам само сухите от падащите от храстите цветове.

  8. Много благодаря за информацията. Точно такава жълта хавайска бугенвилея си търся и ще я намеря. А после ще докладвам резултата. Розовият ми храст цъфна сега късна есен, но много бързо опадаха както цветовете, така и листата. Ясно, че засписва. Подрязах клоните, да не би да сбърках?
    Имам и друг въпрос: знаете ли повече за деплоденията. Четох, но не ми е достатъчно. Благодаря. Мария

  9. Ако всяка зима я приспиваш е нормално да падат листата, но моите зимата си цъфтят, даже сега бялата бугенвилия няма грам листо и има цвят.
    Подрязване се прави на късна есен и на пролет, не е проблем.

    Ако става дума за Дипладения (Мандевила) имах я преди години, алено червена, но нещо не успях да я опазя, мисля че тук за България трябват малко повече грижи.
    Може да я намериш по изложенията Флора в различните градове, аз от там я купих.

    Успех 😉

  10. Дълги години съм се занимавал с…информация и знам колко е ценна, а когато е дарение, още повече. Благодаря за вниманието. За съжаление не разбирам нищо от цветя, чета и много много не вдявам – моят труд отива във вид на дарение в околоблоковото пространство в квартала ни – влача бордюри, павета, камъни, земя на гръб носа, а изнасям камънаци и строителни отпадъци – щом площта стане годна дори в някаква най-малка степен, се намира някоя…женска ръка и бодва някакво растенийце. Но, жените малко се изкилифинчиха – бодват и забравят че от този момент нататък започват грижите за цветята в общата градинка. За бугинвилията ми: активирахте ме и ще се постарая догодина да напиша нещо добро за моето цвете-храстче.

  11. Мога ли от семена да си размножа Бугенвилия?

  12. Мисля че няма как да стане от семена. Всяка година на пролет подрязвам всички бугенвилии от клонките които засадя поне 50% се хващат. Този вариант ми се струва по-добър.
    Има и още нещо, сега бугенвилии не са толкова скъпи има и големи от 100 до 1000лв, но има и малки от по 15-20лв, по-добре си купете от някой разсадник като palmi.bg

  13. Добър ден!
    Вчера си купих бугенвилия от флората. В малка саксийка е и самото растение още е ниско, около 20 сантиметра. В пластмасова саксийка е. Въпросът ми е, сега ли да го пресея в друга или да изчакам две, три години както пише в статията? Също имам съмнения, че може да е просто отчупен клон от по-голямо растение и засаден в саксия. Как мога да разбера? Също, какво представлява торта за цветето и може ли да ми препоръчате някакъв определен вид или поне магазин в София или Бургас, който предлага такъв вид тор?
    Благодаря предварително!

  14. Здр Вили,
    както вече съм писал продават се много видове бугенвилии, твоята няма как да е отрязан клон и забоден в саксия ;), на 100% си има и коренова система. Тази година саксията може да не я сменяш, но другата я смени защото в тази от магазина в повечето пъти има само торф. Може да смениш другата година с 2 пръста по голяма саксия и да сложиш пръст.

    Торове: Кристалон зелен (в началото след зимата ако е била заспала), а за цъфтеж червен или кафяв, но какъвто и да вземеш за цъфтеж няма да сгрешиш.

    Успех! :)

  15. Здравейте, случайно да имате за продаване клонки с коренче от някоя бугенвилия или франджипани (плумерия)?
    Много ще съм благодарна :-)
    Исках да покажа едно мое цвете ( не зная името му) от Азия, което успя да цъфне само веднъж с един единствен цвят :-( , но много красив и нежен, и за съжаление не зная как да го накарам да цъфне отново ….
    Благодаря !
    Анна

  16. Клонки вече имам за подаряване :) от 2-3 вида бугенвилия, може да се пробвате да ги хванете. За плумерия другата година ако се навия да я кастря ще има и от нея, то там е много сложна системата за вкореняваме.

  17. Имам от няколко години бугенвилия , до сега не е цъфнала нито веднъж. Торя я с течен тор /кафява капка на кристалон,но незнам защо не цъфти никога. Държах я на терасата където има слънце и светлина,но започнаха да горят листата и са много светло зелени.
    Моля ви кажете ми къде греша и какво да направя.

  18. Здр Петя,
    Трябва да я ториш с 12-12-36 (червен Кристалон), всяка седмица през лятото. Ако листата са светло зелени и само жилките са тъмно зелени е липса на желязо, 100%! При всяко торене слагай и малко желязо, новите листа ще излязат с хубавият тъмен цвят, даже ако слънцето е много, върховете на клонките стават тъмно кафяви/червени, това означава че слънцето я грее над 8 часа, което е напълно достатъчно.
    Основният проблем при терасите е че има вятър, а бугенвилията изобщо не го обича. :( При мен това е основният проблем (последен етаж), но когато ги прибера на есен тогава започват със събраната тор да цъфтят до края на зимата. :)

    Може да ме намерите в facevbook ако имате други въпроси или да ми изпратите снимки за да видя как са листата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *